Ce trebuie sa stim atunci cand cumparam un sistem/calculator nou



  Majoritatea persoanelor se decid sa isi cumpere un Calculator nou fara a lua in considerare foarte multi factori care ii v-a influenta viitorul.
Acestor persoane doresc sa  ii ajut, astfel incat sa se evite pe cat posibil cumpararea de sisteme preconfigurate de la supermarket-uri .

  Voi incerca in urmatoarele randuri sa fac schita generala a principalelor aspecte de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi noile componente pt sistemul tau.



  Bun venit pe i-Learn2. In caz ca acest tutorial a fost preluat de catre alt site, originea articolului il puteti gasi pe acest site: http://i-learn2.blogspot.com/
  The article written in English can be found on the same site at the following link:http://i-learn2.blogspot.com/2011/07/learn-what-facts-to-consider-when.html

   Articolul scris in limba Engleza poate fi gasit pe acest site la urmatoarea adresa:http://i-learn2.blogspot.com/2011/07/learn-what-facts-to-consider-when.html

  Bun, sa trecem la treaba... 

Pasul 1:

1) In primul rand trebuie sa iti stabilesti un buget, (si sfatul meu ar fi sa pui limita de jos, astfel incat sa ai ce sa mai adaugi in caz de nevoie) apoi trebuie sa stabilesti, foarte bine definit, anumite cerinte; sau altfel spus, ce doresti tu de la acel sistem.

Pasul 2:

2) Evita pe cat posibil sisteme gata configurate (cum am mai specificat) de la magazine gen: Metro, MediaGalaxy, Carrefour, etc. Sunt concepute pt nestiutori, bazate pe componente de multe ori slabe sau invechite tehnologic.

Pasul 3:

3) Dupa ce te-ai hotarat in privinta primelor 2 puncte, urmatorul aspect de care trebuie sa tii seama, este alegerea unei surse. De multe ori lasata la urma, sursa de fapt este cea mai importanta componenta a unui sistem, fiind cea care transforma curentul alternativ (120V sau 240V) in curent continuu necesar fiecarei componente in parte. Caderea unei surse, poate conduce la caderea multor componente din sistem, strict vorbind despre surse no-name sau vaporware. Evitati 100% achizitionarea acestor tipuri de surse.In functie de specificatiile fiecarui producator acestea sunt echipate cu o mare varietate de conectori interni. Si am sa exemplific:
a) pricipalul conector e cel pt placa de baza 20Pin, 24Pin sau 20+4Pin. Cele cu doar 20Pin conector sunt pt placile de baza, modele vechi, foarte putin probabil sa fiti intersati in asa ceva, din moment ce vb de "upgrade" nu "downgrade".
b )conectorul ATX12V cu 4Pin necesar strict procesorului. Acesta mai poate fi si de tipul 8Pin sau 2 de 4Pin, de obicei necesare pt alimentarea placilor de baza "high end"
c)conectorii 4Pin pt periferice HDD, DVD-Writer, ventilatoare, etc, de obicei numiti "Molex"
d)conectorul(i) 4Pin Berg pt floppy(discheta)
e)conector auxiliar. Acestea sunt de cateva tipuri si sunt incorporate la toate sursele de calitate.
f)conectorii Serial-ATA (SATA) 5Pin conceput special pt perifericele SATA.
g)conectorii PCI-Express necesari alimentarii placilor video de ultima generatie. Acestia pot fi 6Pin, 8Pin sau 6+2Pin, intr-o sursa putem gasi 1, 2 sau mai multe, depinde de producator.
Am pus aici un link foarte util cu descrierea tuturor tipurilor de conectori precum si utilizarea lor.

La ce sa ne uitam cand alegem o sursa? La putere, eficienta, silentiozitate,racire,constanta. Cam cat vor consuma noile componente, va veti intreba....In medie e simplu, trebuie sa considera principalii consumatori, respectiv:

Procesorul
- in functie de producator, model, tehnologie de fabricatie un procesor poate consuma undeva intre 60W si 130W ;

Placa video
- in functie de producator, model si tehnologie de fabricatie poate consuma intre 20W si 150W. Ce este peste, e vorba de consumul placilor multi GPU (Graphic Processor Unit) si al placilor in Crossfire si SLI;

HDD - un consum maxim al unui hdd poate fi la maxim 40W - 45W;

DVD(CD)-Writer(Rom) - un consum maxim de 25W;

Restul componentelor nativ initiale ale unui sistem nu consuma mai mult de 50W cu tot cu ventilatoare extra.
Deci daca insumam maxima valoare a tuturor componentelor ar iesi cam 400W, eu recomand cam pt toate sistemele un minimum necesar de 450W sursa de calitate recunoscuta. Nici intr-un caz nu cumparati surse no-name!!
Aveti aici un calculator de watt pt orice eventualitate, introduceti viitoarele componente si va da un consum aproximativ.

Pasul 4:

4) Placa de baza.
Trebuie sa tineti cont in continuare de ce va doriti de la sistem, cand alegeti placa de baza. De ce? Pt ca de multe ori nu se justifica diferenta de pret intre 2 placi daca tinta nu este utilizarea la extrem(Overclocking, utilizari 3D, photoshop, etc). Trebuie de asemenea sa tineti cont de chipset, dotari, materiale folosite la fabricatie si de ce nu design si nume.
Chipset - cu cat e mai nou cu atat e mai dezvoltat.
Chipset Intel.
Chipset nVidia nForce.
Chipset AMD.
Nu am mai pus si VIA si SIS pt ca sunt irelevante.
Dotari - cu cat mai multe cu atat mai bine. luati in considerare totusi daca aveti sau nu nevoie de toate acele dotari, pt ca puteti opta pt o versiune mai spartana a unei placi de baza, daca nu tineti neaparat sa aiba CF (Crossfire) sau SLI (Scalable Link Interface) sau sa suporte 32GB de memorie, etc. Ca dotari standard recomandate de mine ar fi: Pci-e 2.0, 4-6 porturi sata, suport raid.
Materiale folosite pentrut fabricatie - cat mai bune si rezistente, nu de putine ori am vazut defecte fizice cauzate de forta bruta a utilizatorului. Recomand sa urmariti o buna racire folosita in constructia placii si condensatori solizi.

Pasul 5:

5) Procesorul.
Cel fara de care nu se poate face nimic, cel cu care ne laudam cel mai mult, cel mai, cel mai.......fiind intr-o continua schimbare, datorita avansarii tehnologice. Trebuie in primul rand sa fie suportat de placa de baza(chipset), pentru aceasta trebuie consultat producatorul. Aveti aici detalii despre procesoarele intel iar la procesoarele AMD trebuie sa fiti siguri de compatibilitatea cu socket-urile AM2; AM2+ si noile (inca neaparute, asteptam luna aceasta) AM3. Celelalte tipuri nu merita mentionate, intrucat e un topic despre upgrade, nu downgrade.
Tipurile de procesoare de care trebuie sa tinem seama in ziua de azi sunt:

Intel :
- Single Core (cu un singur nucleu) Pentium, Celeron, frecventa ridicata insa fierbinti si cu FSB mic si memorie cache mica;
- Dual Core (cu doua nuclee) Pentium, Celeron, frecvente acceptabile, insa FSB mic si memorie cache mica, unele fiind de fapt single core cu tehnologie HT(Hyper Threading) proiectarea virtuala a altui nucleu, rezultand astfel dual core;
- Core2Duo (cu doua nuclee) Nativ dual core (incorporeaza doua nuclee pe acelasi suport). Varietate mare de frecvente, FSB si memorie cache, seria E8xxx, din care fac parte E8200, E8400, E8500, E8600 dovedindu-se adevarati monstri cand vine vorba de jocuri;
- Core2Quad (4 nuclee) Doua procesoare dual asezate pe acelasi suport. Quad va va ajuta imens cand vine vorba de aplicatii ce solicita intens procesorul, general multitasking, randari video, foto, aplicatii 3D, etc.
Multi aleg de pe acum sa faca schimbarea pe Quad luand in considerare, optimizarea viitoarelor aplicatii si jocuri pentru multicore;
- I7 (4 nuclee si HT) primul quad nativ de la intel ce foloseste si noua tehnologie DDR3 s-a dovedit inca odata un succes. Cu multe schimbari, printre care QPI (Quick Path Interconnect) folosit in dauna celebrului controler FSB (Front Side Bus), precum si reintroducerea HT (Hyper Threading) de care v-am spus mai sus.

AMD :
- Single Core
(un singur nucleu) bun la vremea lui dar acum e depasit, ramane totusi o varianta pentru cei cu adevarat in criza de bani, dar nevoie de PC;
- Dual Core (doua nuclee) frecvente aprox. egale cu Intel insa mult mai slabe, datorita tehnologiei de fabricatie si unor probleme de design aparute pe parcurs. Fierbinti si aproape neoverclock-abile au scazut drastic faima AMD, fiind doar optiuni pt buget redus. Unul totusi merita mentionat si anume noul Athlon 64 X2 7750, fiind o jumatate de Phenom 9950 insa imbunatatita (B3 revizie) si fara problemele cauzate de memoria cache L3 (TLB);
- Triple Core (3 nuclee) o solutie relativ ieftina pentru cerinte multitasking si lucrari 3D avansate;
- Quad Core (4 nuclee) de data asta nativ, insa cu foarte multe probleme, celebrul "TLB Bug" experimentat la utilizarea memoriei cache L3;
- Quad Core Phenom II - noul procesor de la AMD, suportat si de placile cu socket AM2+ , alearga sprintar printre quad-urile de la intel, deci clar o varianta de luat in considerare, fiind mult mai accesibil, datorita pretului lui cat si al pretului unei platforme DDR2;

Pasul 6:

6) Placa video.
La placa video trebuie tinut cont de:
-cerintele voastre de la ea
-compatibilitatea cu placa de baza
-cantitatea de memorie
-latimea de banda
-frecventa de lucru(memorie si procesor)
-sistemul de racire
-tehnologiile multi GPU (Crossfire sau SLI)
Fiindca varietatea placilor video de pe piata este imensa, nu pot ocupa spatiul descriind pe fiecare in parte. Asta o veti face voi deschizand un thread nou.Trebuie sa mentionez insa, daca nu intentionati sa lucrati grafice 3D sau jocuri, sa luati in considerare placi de baza cu placi video on-board, ne-fiind justificata, achizitionarea de placa video extra pentru sistem office.

Pasul 7:

7) HDD. Hard disk drive sau pe romaneste unitatea de stocare. Aici trebuie sa tineti cont de viteza de lucru, memoria buffer(tampon) cache, capacitate, fiabilitate, silentiozitate.

Pasul 8:

8) Memorii.
Cand vine vorba de memorii, importanta este cantitatea. Pentru un utilizator obisnuit, latentele, frecventele foarte ridicate, nu fac nici o diferenta, daca esti un impatimit, atunci stii ce ai de facut. Luati in considerare citirea site-lui producatorului placii de baza, pentru a vedea compatibilitatea, as numita QVL(Qualified Vendor List).
Mai nou se folosesc foarte mult kit-urile dual channel de 4 GB avand un pret mai mult decat rezonabil. Este bine de stiut ca sistemele de operare pe 32 bit nu vor vedea mai mult de 3 GB.

Pasul 9:

9) Carcasa.
Carcasa va fi mereu la latitudinea ta, pt ca depinde foarte mult de gustul fiecaruia. Sfatul meu e sa cumparati o carcasa cat mai incapatoare, fara multe "briz-briz-uri" in interior, pt a nu obtura fluxul de aer, necesar racirii componentelor si bineinteles atentie la dimensiuni, pentru ca trebuie tinut cont de faptul ca la un moment dat e posibil sa instalati un cooler aftermarket care are nevoie de spatiu, la fel sta situatia si in cazul placilor video actuale, care u dimensiuni "generoase" .

Bun venit pe i-Learn2.
In caz ca acest tutorial a fost preluat de catre alt site, originea articolului il puteti gasi pe acest site: http://i-learn2.blogspot.com/

Welcome to i-Learn2.
In case this tutorial has been taken to another site, you can find the origin of the article on this site: http://i-learn2.blogspot.com/

The article written in English can be found on the same site at the following link:http://i-learn2.blogspot.com/2011/07/learn-what-facts-to-consider-when.html
Articolul scris in limba Engleza poate fi gasit pe acest site la urmatoarea adresa:http://i-learn2.blogspot.com/2011/07/learn-what-facts-to-consider-when.html


Responses

0 Respones to "Ce trebuie sa stim atunci cand cumparam un sistem/calculator nou"

Trimiteți un comentariu

 
Return to top of page Copyright © 2012 | i-Learn2 Theme Converted into Blogger Template by Dominiq