Invata cativa pasi pentru o mai buna functionare a sistemului din punct de vedere al componentelor/compatibilitatii



Sunteti sigur ca placa de baza, Bios-ul si procesorul dumneavoastra
sunt configurate optim? Daca nu, va punem la dispozitie solutii inedite.
Urmeaza sa cititi cum sa rafinati functionarea componentelor.


1. Placa de baza

"Conflictul dintre placa de baza Asus K7V si placa de sunet PCI"

Desi aveti instalata o placa de sunet PCI in placa de baza Asus K7V, Windows-ul o va ignora totusi. La pornirea sistemului, nu veti fi anuntat de descoperirea noilor componente. Motivul: driverul placii de sunet integrate nu accepta o placa de sunet aditionala. Va trebui sa renuntati, deci, la placa de sunet integrata in Bios. Imediat dupa pornirea sistemului apasati . Setati "Integrated Peripherals, Onboard AC97 Controller" ca "Disabled".
De abia acum puteti incerca sa reinstalati placa de sunet. Daca nici de data aceasta placa nu functioneaza, incercati un alt slot. Ar fi de preferat ca slotul sa imparta o intrerupere cu altul. Ultima carte pe care o puteti juca: folositi sfatul al patrulea de pe aceasta pagina continand un update despre un Bios curat menit sa va inlature problemele de compatibilitate.
In rest, in cazul in care doriti sa instalati o placa de sunet compatibila, apelati sub Windows "Sound Blaster Emulation, Advanced PCI Configuration, PCI/PNP IRQ Resource Exclusion" cu "IRQ 5 Reserved for Legacy Device", Yes. Pentru ca Bios-ul sa decida intreruperile si nu Windows-ul, dezactivati "Plug&Play OS".

2. Placa de baza

"Driverul procesorului VIA inlatura problemele de compatibilitate"

Daca doriti sa instalati o placa de baza cu chipset VIA, trebuie sa instalati driverul oferit de producator. In caz contrar, functionarea PC-ului nu va fi stabila (Windows nu recunoaste automat chipset-ul VIA si nici nu dispune de un driver). Windows pune la dispozitie un driver standard care nu este compatibil 100% cu acest chipset. Versiunea actuala VIA 4-in-1 este valabila pentru toate chipset-urile VIA (http://www.via.com.tw, 800 KB). Secventa instalarii se face pe patru componente: driverul de busmaster pentru functionarea sub modulul DMA, driverul placii video AGP, driverul pentru impartirea corecta a intreruperilor sub Windows si ultimul fisier INF (VIA il numeste driver INF) care face legatura dintre Windows si chipset.

3. Placa de baza

"Perifericele USB necesita un driver suplimentar"

In cazul in care perifericul USB nu functioneaza verificati daca placa de baza are un chipset VIA. Spre deosebire de alte modele de chipset-uri, la aceasta placa driverul USB Filter Driver (www.via.com.tw, 550 KB) trebuie sa activeze interfata USB. In caz contrar, nu va functiona nici un periferic USB. Driverul se va instala automat cu un dublu clic pe arhiva cu extragere proprie USBF108.EXE.

4. Placa de baza

"Cum puteti reconcilia chipset-ul VIA cu placa video"

In cazul in care la placa de baza de tip Asus K7V cu chipset VIA cu placa video AGP on-board doriti sa atasati o alta placa video AGP, Windows nu va mai porni si o eroare va fi semnalata. Cauzele variaza de la o problema de partajare a intreruperilor pana la cea de simpla incompatibilitate a placii video cu placa de baza.
S-ar putea ca driverul VIA 4-in-1 versiunea 4.24 (vezi tipul 2) sa va rezolve problema. In caz contrar, Asus K7V are nevoie de un upgrade al Bios-ului direct de la producatorul placii de baza (versiunea 1005 sau chiar mai recenta ce poate fi obtinuta la www.asuscom.com). Noul Bios ar trebui sa recunoasca si sa configureze corect toate procesoarele si placile video noi. Dupa ce ati ales "Load Setup Defaults" in meniul principal din Bios, va recomandam in continuare sa instalati cele mai recente versiuni ale driverului placii de video.

5. Placa de baza

"Dispozitivul de racire pentru microprocesor"

Daca folositi FSB-ul (Front Side Bus) pentru accelerarea placii de baza, PC-ul dumneavoastra ar putea, din cauza caldurii acumulate, sa inceteze sa functioneze. Doar in cazul in care dispuneti de un procesor Intel, multiplicatorul stabil nu va permite ca frecventa microprocesorul sa fie marita.
Daca nu: echipati microprocesorul cu un dispozitiv de racire propriu, ca de exemplu Global Win FA420.
In cazul chipset-urilor ALI, SIS si VIA, precum si Intel 440BX, dispozitivul de racire se ataseaza pe northbridge. In cazul chipset-urilor Intel 810,815,820 si 840, acesta se ataseaza pe Graphic Memory Controller Hub. Modulele mari le veti gasi in apropierea procesorului.

6. Placa de baza

"O frecventa mai mare sau RAM mai mult? 133 MHz costa !"

Daca aveti un Pentium II/III sau un Celeron si doriti un upgrade pentru un procesor ce lucreaza cu o frecventa de 133 MHz, trebuie sa luati in considerare si celelalte componente din sistem.
Cauza: exista trei placi de baza care acceseaza mai putina memorie la 133 MHz decat la 100 MHz. La 100 MHz, Intel 815 si 815 E acceseaza sase bancuri de memorie, iar la 133 MHz numai patru. La 100 MHz, VIA Apollo Pro 133A acceseaza opt bancuri de memorie, iar la 133 MHz doar patru. Punctul culminant: exista DIMM-uri duble (double-sided dims) cu doua bancuri de memorie echipate pe fiecare parte cu 16 respectiv 18 cipuri in corectorul de erori integrat. DIMM-urile simple (singlesided dims) au pana la opt, noua cipuri si ocupa doar un singur banc de memorie.
Urmarea? Aceasta se repercuteaza asupra RAM-ului. Echipati o placa 815E cu trei RAM-uri duble, ocupand sase bancuri de memorie. Aceasta va functiona bine la 100 MHz, in timp ce la 133 MHz chipsetului ii corespund patru bancuri de memorie. De aceea va sfatuim sa renuntati la un DIMM.


7. Placa de baza

"Confortabil - opriti calculatorul doar de la tastatura"

De ce sa va aplecati de fiecare data dupa butonul de oprire a sistemului? O placa de baza ATX va va rezolva problema. Aveti posibilitatea sa definiti in Bios tasta cu care veti porni sau opri sistemul. Setarile de meniu corespunzatoare sunt:

AMI: "Advanced Chipset Setup, Keyboard Power On, Enable";
Award: "Integrated Peripherals, Power On Function, Hotkey";
Phoenix: "Advanced, Power On/Off, Power on Source: Keyboard, Enabled";
Tip: sub Bios-ul Award puteti impiedica pornirea/oprirea sistemului printr-o parola. Prin aceasta functie se va renunta la butonul de pornire de pe carcasa. Setarea se face la "Advanced Chipset Setup, KBm Power ON Password".


8. Placa de baza

"Pentru oprire dupa caderea sistemului, apasati patru secunde"

A cazut sistemul si se pare ca nici oprirea/pornirea sistemului nu functioneaza? Nu incercati sa decuplati calculatorul de la sursa de curent. In cazul PC-urilor cu ATX trebuie sa apasati putin mai mult de patru secunde pentru a opri sistemul. Motivul: oprirea sistemului printr-o singura apasare de tasta nu este atat de eficace, iar datele importante ar putea fi sterse din cache.
In rest, PC-urile cu placa de baza (Advanced Configuration and Power Interface) precum K7T Pro de la MSI comuta, printr-o atingere usoara, oprirea/pornirea sistemului la suspend-to-RAM. Daca sistemul cade, trebuie sa apelati la varianta decuplarii sursei de curent.

9. Bios-ul

"Cum va puteti lamuri asupra unui Bios inainte de instalare"

Inainte de instalarea unei noi versiuni Bios, expertii mai isteti in PC-uri pot verifica daca upgrade-ul chiar merita. Acesta se poate aplica doar in cazul Bios-ului Award. Veti avea nevoie de utilitarul DOS in limba engleza Modbin (60 KB). Utilitarul nu se distribuie liber, intrucat Award il pune exclusiv la dispozitia producatorilor de placi de baza. Utilitarul serveste la potrivirea Bios-ului cu placa si microprocesorul. Totusi, prin motoare de cautare pe Internet, veti putea gasi utilitarul. Cand am scris acest articol, MODBIN.ZIP putea fi descarcat de la http://Bioslogy.norod.ru/files.
Utilitarul va crea un index al fisierelor Bios pe care le va apela intr-un meniu. Fisierele dorite pot fi selectate cu ajutorul tastelor de cursor. Dupa un si , Modbin va incepe sa simuleze efectele Bios-ului configurat.

10. Bios-ul

"Cum puteti restabili imediat setarile precedente din Bios"

Utilitarul Modbin poate chiar mai mult decat sa testeze Bios-ul Award. Utilitarul poate efectua setari ingenioase, cum ar fi reconfigurarea mesajului de pornire a Bios-ului sau potrivirea Bios-ului cu acea setare optima rezultata din teste. In cazul in care o setare ulterioara va impiedica sistemul sa fie stabil, puteti oricand sa apelati optiunea "Load Setup Default".
Atentie: setarile gresite cu Modbin pot fi permanente, ceea ce va afecta functionarea sistemului in viitor.

11. Bios-ul

"Creati propriul vostru logo si verificati daca functioneaza"

Bios-ul Award in versiunea 4.5x, 4.6x si 6.0 va indica la fiecare bootare in coltul drept superior fie logo-ul, mereu acelasi, EPA (Environmental Protection Agency), fie emblema producatorului. Va puteti personaliza PC-ul prin adoptarea unui logo propriu. Exista totusi o limitare. Imaginea logo-ului are cel mult 136 x 126 pixeli, deci o rezolutie slaba. Paleta de culori este de asemenea limitata.
Pentru aceasta aveti nevoie de utilitarul DOS Cbrom (35 KB) de la Award. Cbrom nu se distribuie liber, dar il puteti gasi totusi printr-un motor de cautare ca www.hotbot.com. Instalarea este rapida. Arhiva CBROM.ZIP trebuie decomprimata intr-un director cum ar fi "c:\Cbrom", unde veti gasi configuratia Bios-ului curent si utilitarul Flash corespunzator de pe site-ul producatorului placii de baza. Fisierul de Bios nou obtinut poate fi probat din promptul DOS prin:

cbrom bios.bin /d

Cbrom va afisa informatii asupra fisierului Bios. Daca apare "EPA pattern", este timpul sa schimbati logo-ul.

12. Bios-ul

"Solutii creative pentru logo-ul propriu"

Cine vrea sa creeze un logo pentru Bios are nevoie de un utilitar de grafica si de cateva idei. Ganditi-va mai intai daca un logo de marimea a 136 x 126 pixeli in alb-negru ar fi cel mai potrivit. Daca da, salvati imaginea sub un format BMP necomprimat dupa care convertiti-o in formatul EPA. Aceasta se poate realiza cu shareware-ul Bmptoepa ce ruleaza in mediul Windows 95/98/ME (www.flazh.de, 2 MB). EPA nu reprezinta numai Environmental Protection Agency. El este si un format grafic. Cu "BMP Laden" utilitarul Bmptoepa citeste logo-ul, cu "BMPtoEPA" converteste fisierul, iar cu "EPA sichern" se salveaza rezultatul. Atentie! Varianta neinregistrata include in imagine si mentiunea "unlicensed". Prin versiunea inregistrata Bmptoepa puteti echipa logo-ul cu 16 culori.
Puteti downloada logo-uri gata facute de pe Internet la http://www.juggernaut.de/seiten/pcfun/Bios/epadownload.htm.
Cititi in continuare cum sa integrati logo-ul in Bios.


13. Bios-ul

"Cum va puteti atasa logo-ul de Bios"

Fie ca aveti un logo propriu, fie unul luat de pe Internet, salvati rezultatul in directorul Cbrom ca LOGO.EPA. Intr-o fereastra DOS sub Windows sau chiar in promptul DOS, logo-ul va fi integrat prin urmatoarele randuri:

cbrom bios.bin /epa
logo.epa

BIOS.BIN reprezinta fisierul BIOS in care va fi inserat logo-ul. Noul Bios va fi, in final, salvat in memoria flash a placii de baza cu ajutorul utilitarului Flash. Asadar, la fiecare bootare apare noul logo.

14. Bios-ul

"Echilibrarea interfetei AGP"

Teoretic, interfata AGP este mai rapida decat RAM-ul; rata posibila de transfer in conditiile in care nu exista intreruperi este de la 264 MB/s in 1x-Mode pana la 1 GB/s in 4x-Mode.
In practica, insa, informatiile sunt transferate de la si catre placa video in secvente scurte de date. Din motive de securitate, producatorul a prevazut ca dupa fiecare transfer sa existe o pauza ce dureaza doua cicluri. Prin optiunile prevazute in Bios-ul Award puteti scurta perioada de asteptare la un singur ciclu.
Award: "Chipset Features Setup, AGP Master WS Read si AGP Master 1 WS Write", ambele setate la "Enabled".
AMI si Phoenix: aici lipsesc optiunile corespunzatoare.

15. Bios-ul

"Sursa de curent atat cat este necesar si o placa Geforce stabila"
In cazul in care dispuneti de o placa de baza cu chipset VIA, KT133, KX133, Appollo Pro 133(A) sau Pro 266, placa video Geforce poate fi instabila (in pofida celor 300 wati). Daca, insa, dispuneti de un Bios Award, rezolvati problema prin optiunea de meniu "AGP Driving Control" prin care introduceti cerintele corespunzatoare privitoare la curent. Introduceti valoarea optima in hexazecimal. In cazul placii video, aceasta variaza intre 99 si E6 (de la 6 pana la 9 A). Aflati valoarea optima pentru placa video direct de la producator.
Pentru o placa Geforce 256, producatorul Epox recomanda valoarea A8 (6,56 A), iar pentru placa Geforce 2 GTS recomanda valoarea "BA" (7,27 A). Tyan nu face deosebire in functie de tipul placii, ci dupa versiunea Bios-ului. Unui Bios instalat inainte de 15.02.2000, Tyan recomanda valoarea "DC" (8,59 A), in cazul versiunilor mai tinere, "CC" (7,97 A). Asus propune "B9" (7,23 A) pentru placa video AGP V6600.
Award: "Advanced Chipset Features, AGP Driving Control, Manual, AGP Driving Value, Y" unde "Y" reprezinta o variabila.
AMI si Phoenix: aici lipsesc optiunile corespunzatoare.

16. Bios-ul

"Desi greu de controlat, CMOS poate fi totusi sters"
Dispuneti de o placa ATX si doriti sa stergeti setarile actuale din Bios revenind la setarile standard. Motive posibile: PC-ul nu mai functioneaza din cauza unei configurari deficitare a Bios-ului, in consecinta, nu stiti exact ce s-a modificat; alta situatie, ati actualizat Bios-ul si trebuie sa stergeti manual continutul modulului CMOS deoarece acesta ar putea contine setarile individuale ale vechiului Bios.
Daca la pornirea sistemului constatati ca CMOS n-a fost sters (desi ati comutat placa de baza la jumperul "Clear CMOS"), aceasta se explica prin faptul ca sistemul n-a fost decuplat complet de la sursa in momentul respectiv. Repetati operatia asteptand totusi cateva minute dupa decuplare.

17. Procesorul

"Marirea frecventei: hardware-ului ii cresc aripi datorita softului"

Daca dispuneti de un PC care nu poate fi setat nici prin Bios, nici prin jumper, incercati atunci freeware-ul in limba engleza Softfsb sub Win 95/98/ME pentru reglarea microprocesorului (www.h-oda.de si www.geocities.com/ABITKA7, 346 KB). Intrucat actuala versiune 1.7 are deja un an, Softfsb nu suporta cateva placi de baza noi. Optiunea "Target Clock Generator" ce actioneaza asupra cipului PLL (Phase Locked Loop, adica modulul ce genereaza ritmul procesorului) nu functioneaza la placile amintite.
Remediu: gasiti plug-in-urile PLL pentru Softfsb 1.7 pe website-ul producatorului H-Oda, la link-ul "Download". Astfel am reusit sa gasim plug-in-ul W211x pentru un PC cu procesor de 500 MHz cu cipul PLL W211x, sistem ce a fost vandut la inceputul anului 2000. Totusi plug-in-ul pentru PC-ul din noiembrie 2000 cu cipul PLL ICS 9248-98 nu exista inca.
Softfsb este suportat fara exceptie si de PC-urile din 1999 cu cipul PLL W48S111-140. Orientati-va, deci, dupa tipul cipului PLL pentru a putea gasi plug-in-ul potrivit PC-ului dumneavoastra. Daca manualul produsului nu va indica nimic, opriti sistemul si cautati pe placa, modulul cu inscriptia "ICS" sau "W". Cipul ar trebui sa se afle in apropierea unui cuart de culoarea argintie cu inscriptia 14, (unde XXX este o variabila).

18. Procesorul

"Softul adecvat mares- te frecventa placilor recente"

Daca doriti sa mariti frecventa placii de baza prin Softfsb 1.7, luati plug-in-ul necesar de pe website-ul http://www.h-oda.com. Va prezentam exemplul pentru cipul PLL W211x ce se gaseste la o parte din PC-urile cu procesoare de 500 MHz, pus in vanzare la inceputul anului 2000. O data gasit plug-in-ul corespunzator, procedati astfel:
Y salvati plug-in-ul intr-un director in care ati instalat Softfsb 1.7;
Y lansati programul si selectati noul plug-in, sub "Target Clock Generator", adica, "Crpress W211x";
Y faceti un clic apoi pe butonul "Get FSB". Veti fi anuntat cu mesajul "FSB Unknown". Cand, insa, impingeti intensitatea spre dreapta, creste viteza sistemului;
Y Confirmati frecventa cu "Set FSB". Configurati procesorul, in tehnica pasilor marunti, si verificati apoi la maximum sistemul. Daca se dovedeste a fi instabil, faceti un pas inapoi.


19. Procesorul

"Mariti frecventa procesorului"

Daca ati marit frecventa procesorului prin "Target Clock Generator" si acesta pare a fi stabil, ar trebui sa reluati setarea sistemului, practic, la fiecare pornire. Pentru a evita setarea repetata, vom adopta una permanenta. Pentru aceasta introduceti in "Target Mainboard", PC-ul sau marca placii dumneavoastra. Selectati "Get FSB, TaskTray" si "Autostart-Parameter". Marcati optiunea "Enable Setting" si "Enable TaskTray". Utilitarul Softfsb va mari frecventa imediat dupa confirmare.
Introduceti utilitarul in grupul Autostart din Windows pentru incarcarea la fiecare pornire a utilitarului Softfsb. Faceti clic in Windows Explorer pe "Windows, Start Menu, Programs, Autostart" si integrati SOFTFSB.EXE prin optiunea "File, New, Shortcut" in directorul Autostart.
Ce aveti de facut in cazul in care calculatorul dumneavoastra lipseste de pe lista "Target Mainboard"? Sa renuntati acum la Autostart? Nu, desigur. Numiti atunci singuri calculatorul sau placa. Faceti clic pe "File, Create, M/B Menu" si introduceti la "M/B Menu String" tipul PC-ului dumneavoastra. Selectati sub "PLL IC (Clock Generator)", modulul PLL potrivit. Confirmati apoi, cu "Add" si "OK". Dupa pornire puteti selecta noua optiune.


Responses

1 Respones to "Invata cativa pasi pentru o mai buna functionare a sistemului din punct de vedere al componentelor/compatibilitatii"

Anonim spunea...

bune sfaturile dar nu prea le intelegem!vorbeste un pic mai simplu si mai detaliat si pentru neavizati...nu numai pentru experti!!!!!!!!!!!


joi, 12 ianuarie 2012 la 15:24:00 EET

Trimiteți un comentariu

 
Return to top of page Copyright © 2012 | i-Learn2 Theme Converted into Blogger Template by Dominiq